A NAPOZÁS SZABÁLYAI

A bőrünk alapvetően két rétegből áll, a hámból és az irhából. Az irha állapotától függ a bőr rugalmassága,feszessége. A hám festéktermelő sejtjei biztosítják a bőr barnás színét adó
 festékanyagot ,a melanint. A napozáskor a melanin nagyobb mennyiségben képződik.

A bőr öregedésének egyik jele a foltok megjelenése,ugyanis ilyenkor már a festékanyag eloszlása nem egyenletes.

Szükségünk van napfényre,de káros hatások nélkül!
A napfény pozitív hatásai:

Javítja az immunrendszerünk működését,és jobb kedvre derít. Már 10 perc napozás is beindítja a szervezet D vitamin termelését,ami nélkülözhetetlen a calcium fogakba és csontokba történő beépüléséhez.

A napfény negatív hatásai:

Ha túl sokat tartózkodunk a napon,bőrünk leéghet az UVA és UVB sugárzás miatt. A túlzott napsugárzás idővel ráncok és pigment foltok kialakulásához vezethet .Legsúlyosabb késői következménye lehet a bőrdaganat kialakulása.

Mindezek megelőzhetőek a napozási szabályok betartásával.

1. Napközben,11 és 15 óra között kerüljük a közvetlen napsugárzást. Ezekben az órákban az UVA és UVB sugarak sokkal rövidebb utat tesznek meg a föld légkörében,így intenzitásuk lényegesen nagyobb.

2. Olyan naptejet válasszunk ami véd az UVA és UVB sugarak ellen is ,valamint figyeljünk az összetételére is.(Lehetőleg ne tartalmazzon kőolajszármazékot,parabént,szintetikus tartósítószert,alumíniumot). A jó minőségű fényvédő krémek viszont tartalmaznak növényi olajat,zsiradékot,E vitamin, melyek fokozzák a fényvédő hatást.

3. Bőrtípusunknak megfelelő faktorszámú naptejet vásároljunk. Ezt a faktorszámot SPF rövidítéssel jelölik. Ez egy olyan szám,ami megmutatja,hogy az adott naptej mekkora védelmet tud nyújtani.

Ha pl. 10 perc elég a leégéshez,de a naptej használatával ez az idő kb. 100 percre hosszabbítható,akkor az adott fényvédő száma SPF:10-es.

Általánosságban elmondható,hogy SPF 20-nál magasabb faktorszámú naptejet érdemes használni.

-világos bőr-szőke vagy vörös haj esetén ajánlott: SPF 50

-világos barna bőr-barna haj esetén ajánlott: SPF 40-30

-világos barna bőr-sötétbarna vagy fekete haj esetén ajánlott: SPF 30.

A fényvédő krémet napozás előtt 15-20 perccel egyenletesen vigyük fel a bőrünkre. Fürdéskor sűrűbben kell használni. Sportolás közben is használjuk,sőt ismételten vigyük fel a bőrre,mert az izzadtság hatására leválik bőrünkről.

Ha napközben hosszabb időt tartózkodunk a napon (kerékpározás, sétálás, kerti munkák, bevásárlás,stb.) szintén védjük bőrünket,használjunk napvédő krémet.

Az önbarnító krémek nagyon jó termékek,azonban tudni kell,hogy nem biztosítanak fényvédelmet.

4.Csecsemőket és kisgyermekeket fokozottan óvni kell a közvetlen napsugárzástól! A gyermekbőr védekezőképessége kevésbé fejlett,emiatt érzékenyebb. A kicsik bőre jóval vékonyabb,hajlamosabb a leégésre.

5.Viseljünk hosszú ujjú, világos színű inget,pólót, széles karimájú kalapot.

6.Használjunk UV szűrős napszemüveget. Az UVA sugarak szem-és retinakárosodást okozhatnak.

7.Fogyasszunk sok vizet. Nyáron a hőségben szervezetünk lényegesen több folyadékot veszít,hiszen izzadunk. Ezért naponta legalább 2-2,5 liter folyadék fogyasztása indokolt. Kerüljük a magas alkohol tartalmú italok fogyasztását. Együnk sok gyümölcsöt és zöldséget.

8.Tartózkodjunk a naptól,ha olyan gyógyszert szedünk,mely fényérzékenységet kiváltó összetevőt tartalmaz. Ez általában a gyógyszer előiratában fel van tüntetve.

 

Napozás után tusoljunk le és hidratáló testápolóval ápoljuk le bőrünket.

Leégéskor a bőr fájdalmassá válik,bőrpír alakul ki a napozás után kb. 1 órával. Súlyosabb esetben hólyagok képződnek a bőrön,mely a II. fokú égés tünete.

Általános tünetek: fejfájás, hányinger,hányás,hidegrázás,láz – a napszúrás tünetei.

A helyi kezelés hatékonyan megnyugtatja a bőrt,erre alkalmasak pl. kamilla-,levendula-,körömvirág- vagy Aloe vera tartalmú készítmények vagy a Panthenol hab.

Napszúrás vagy II. fokú égés kialakulása esetén kérjük forduljon orvoshoz további ellátás céljából.

(Forrás: „Egészségtükör”

               „Házipatika”

               „ Harmonet”)

 

A NAPOZÁS SZABÁLYAI
A NAPOZÁS SZABÁLYAI