AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS 11+1 PONTJA

A dietetikusok ajánlásával
1.Fontos a változatosság
Minél változatosabban,többféle élelmiszerből,különböző elkészítési módok felhasználásával állítsuk 
össze étrendünket.
2.Kerüljük a zsírt.
A főzéshez,sütéshez inkább használjunk oliva olajat.Részesítsük előnyben a gőzölést,párolást, a 
fóliában,teflonedényben,fedett cserépedényben készítést zsiradék nélkül.Kerüljük a panírozott ételeket.
3.Csökkentsük a só mennyiségét!
Kevés sóval készítsük az ételeket és utólag ne sózzunk.Az ételek változatos ízesítésére sokféle friss fűszert
használhatunk.
4.Figyeljünk oda az édesség fogyasztására.
Csak étkezések befejező fogásaként,hetente legfeljebb 1-2x együnk édességet,süteményt.Ahol lehet cukor 
helyett használjunk mézet,természetes édesítőszereket (nyírfacukor,sztívia).
5.Tejtermékre fel!
Naponta fogyasszunk savanyított tejtermékeket(pl.sajt,túró,kefír,joghurt).
6.Gyümölcsök,zöldségek mindenek előtt.
Rendszeresen, naponta együnk,elsősorban délelőtt gyümölcsöt.Viszont kerüljük a magas cukor tartalmú gyümölcsöket.
Nyers zöldséget naponta többször fogyasszunk.
7.A gabonák és a köretek is számítanak.
Asztalunkra mindíg kerüljön teljes kiőrlésű gabonából készült vagy barna kenyér.Használjunk olyan gabonákat,amelyek 
vitaminokkal,ásványi anyagokkal telítettek,pl. köles,hajdina,zab.
8.Napi 4-5 étkezés javasolt.
Egyik étkezés se legyen túlságosan bőséges vagy nagyon kevés. Együnk nyugodt körülmények között,nem kapkodva.
9.Igyunk eleget!
A szomjúság legjobban ivóvízzel oltható.Napi 2-3 liter folyadék fogyasztása ajánlott.
10.Vannak tiltott ételek?
A helyes táplálkozás nem jelenti egyetlen ételnek,élelmiszernek a tilalmát sem. Nincsenek tiltott táplálékok,csak kerülendő mennyiségek!
Bőséges fogyasztásra javasolt:gyümölcsök,zöldség-és főzelékfélék,hal,barna kenyér,burgonya.
Mérsékelt fogyasztásra javasolt:nem zsíros húsok és hús készítmények.
Kerülni javasolt:édességek,fagylalt,befőtt,lekvár,zsíros húsok,cukros üdítők,tömény italok,sör,bor.
11.Fogyasszunk húsokat!
Bátran együnk húsokat,részesítsük előnyben a fehér húsokat:hal,szárnyas.
12.A mozgás nagyon fontos!
A helyes táplálkozás esetén sem hanyagolható el a rendszeres testmozgás és súlykontroll.
A megfelelő táplálkozás mellett a kívánatos testtömeg alakul ki,ezt a célt kell elérnünk.
(Forrás: Webbeteg)

AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS 11+1  PONTJA