Tények és tévhitek a kullancscsípésről

Megszívlelendő praktikumok Dr. Lakos András infectológus szakorvostól, a Kullancsbetegségek Ambulanciája vezetőjétől.

 

A kullancs eltávolítása

A kullancs eltávolítására hegyes végű, patikában kapható, rugós, acélból készült csipeszt használjunk.

Fontos, hogy az eltávolításkor a kullancsot a bőrhöz minél közelebb fogjuk meg és a testét ne nyomjuk össze. A kórokozók a kullancs belső szerveiben találhatók, így minden olyan manipuláció, ami a kullancsot öklendezésre készteti, vagy a gyomor összenyomásával jár, növeli a fertőzés kockázatát. Ezért nem célszerű például szemöldökcsipesszel próbálkozni. 

 

Ne fertőtlenítsük a csípés helyét, a fertőtlenítőszer ugyanis nem éri utol a véráramba jutott kórokozókat. 

Vizsgáljuk vagy vizsgáltassuk –e meg a kullancsot? 

Ne! A kullancsok vizsgálatának nincs értelme, mert:

-A kullancsok nagy része fertőzött lehet Lyme baktériummal, tehát vizsgálat nélkül is minden kullancsot fertőzöttnek kell tekinteni.

-Ha a kullancsban Lyme baktériumot mutatnak ki, akkor is csak alig 2% az esély arra, hogy az embert megfertőzi ,megtapad a szervezetben és betegséget okoz. 

-A pozitív kullancslelet viszont pánikot kelt a páciensekben, az orvosokat pedig antibiotikum kezelésre ösztönözheti. A felírt/beszedett antibiotikum azonban többnyire kevés a Borelliák elpusztításához.

-A pozitív kullancslelet után szerológiai vizsgálatot javasoltnak. A tesztek többsége azonban jelentős százalékban téves pozitív eredményt ad, tehát itt is jön- az egyébként felesleges- antibiotikum kezelés. 

 

Melyek a kullancseltávolítás során elkövetett leggyakoribb hibák?

A kullancseltávolítást követően ne tegyünk semmit! Ne menjünk orvoshoz! Tapasztalatom szerint a kötelességtudat az orvosokat felesleges és káros ténykedésre ösztönzi:

Amennyiben beszakad a kullancs szájszerve (nem a feje, mint azt tévesen mondani szokták), a doktor addig nem nyugszik, amíg azt valahogy el nem távolítja. A szájszerv azonban egy 3 lábú szék lábaihoz hasonlóan szétterpesztett állapotban van rögzítve a bőrben, és ezt egyszerű eszközökkel,tűvel,csipesszel szinte reménytelen vállalkozás eltávolítani. Túl a kellemetlenségen, a beavatkozás következtében gyulladásos reakció alakulhat ki, felmerül a Lyme betegség lehetősége, amit törvényszerűen antibiotikumos kezelés követ.

Az orvosok előszeretettel adnak kullancsencephalitis megelőzésére szolgáló oltást a csípés után. 

Ez azonban csak akkor hatásos, ha az illető már korábban kapott ilyen védőoltást. A csípés után egy hónapon belül nem szabad az oltási sorozatot megkezdeni. 

Szinte törvényszerű, hogy a kullancscsípés után laboratóriumi vizsgálatra is sor kerül, rendszerint a Lyme-kór igazolására. Az a doktor, aki e tekintetben tájékozottabb, hetekkel későbbi időszakban kéri majd a vizsgálatot, de az álpozitivitás arány ettől még nem változik.

(Forrás: Kormányhivatal Népegészségügyi Osztály)